Câte ore trebuie să DORMI?

Câte ore trebuie să DORMI?

Câte ore trebuie să DORMI?

Cum îți poți da seama dacă în mod obișnuit dormi suficient de mult? Putem testa asta foarte simplu. Iată metoda:

După ce te trezești dimineața, dacă nu ai bea cafea și ai fi acasă, aproape de dormitor, ai putea să adormi din nou la ora unsprezece înainte de prânz?

Dacă răspunsul la acestă întrebare este afirmativ, atunci cel mai probabil nu ai parte de somn suficient de mult și odihnitor.

Poți funcționa în mod optim fără cofeină până la orele prânzului?

Dacă răspunsul este negativ, cel mai probabil că îți administrezi singur remedii pentru starea de lipsă cronică de somn.

Ajungi în situația în care citești ceva de pe ecranul calculatorului și apoi recitești aceeași propoziție? Adesea, acesta este un indicator pentru un creier obosit, căruia i se oferă prea puțin somn.

 

În general, această senzație de a fi neodihnit, care ne face să ne culcăm din nou în mijlocul dimineții sau care ne face să avem nevoie de un impuls revigorant din partea cofeinei, de regulă se datorează faptului că nu ne oferim oportunitatea de a dormi adecvat, cel puțin opt sau nouă ore petrecute în pat, dormind. Îți sună cunoscut?

Când nu dormim suficient, una dintre numeroasele consecințe este faptul că, rămân prea mari concentrațiile de adenozină, substanța care creează somnul.

Ai luat vreodată un împrumut din bancă? Asemenea unui sold de plată la un împrumut, când vine dimineața, tot rămâi cu o anumită cantitate din adenozina de ieri. Apoi, porți cu tine acel sold neachitat pe tot parcursul zilei următoare. Iar datoria de somn va continua să se acumuleze! La fel ca datoria ta la bancă, atunci când nu plătești la timp ratele. Datoria se va adăuga la următorul ciclu de plăți, apoi la următorul, ceea ce va duce la o tulburare prelungită și o privare cronică de somn, de la o zi la alta.

Această obligație de somn neachitată duce la o senzație de oboseală cronică, senzație care se manifestă în multe forme de afecțiuni mintale și fizice.

 

Dar în cazul în care dormi, cum știi asta? Sau mai bine spus, cum își dau seama persoanele din jurul tău că dormi? Există doi indicatori universali care ne spun că am adormit:

  • Pierderea caracterului conștient extern – sau cu alte cuvinte, nu mai percepi lumea exterioară. Nu mai ești conștient de tot ce te înconjoară, cel puțin nu în mod explicit. În realitate, urechile încă aud iar ochii deși sunt închiși, încă sunt capabili să vadă. Același lucru este valabil și pentru alte organe senzoriale: nasul (mirosul), limba (gustul) și pielea (simțul tactil).

Toate aceste semnale încă ajung la creier, dar când dormi călătoria lor se încheie în zona de convergență senzorială, în talamus. Semnalele sunt astfel blocate de o barieră perceptivă integrată într-o structură care se numește talamus. Talamusul este de formă ovală, puțin mai mic decât o lămâie, reprezentând calea de acces a senzațiilor către creier. Acesta este cel care hotărăște căror semnale senzoriale li se va permite accesul prin zona sa de acces și cărora nu. Este un grănicer foarte atent și mereu treaz, după cum ne povestește unul dintre cei mai titrați cercetători ai somnului, Matthew Walker. Dacă vor avea privilegiul de a trece de bariera lui, stimulii vor fi trimiși la scoarța cerebrală, acolo unde vor fi percepuți în mod conștient. Prin blocarea căilor de acces, odată cu debutul somnului sănătos, talamusul impune un blocaj senzorial la nivelul creierului ceea ce împiedică acele semnale să mai ajungă la scoarța cerebrală. Astfel, nu vei mai fi conștient pe deplin de lumea exterioară. Cu alte cuvinte, acum ai adormit.

  • Senzația de deformare a timpului. În timpul somnului, se pierde capacitatea de a urmări explicit trecerea timpului. Exact această senzație de gol în timp va face să fi sigur că ai adormit.

Cu toate acestea, chiar dacă urmărirea conștientă a trecerii timpului nu se mai întâmplă câtă vreme dormi, la nivel inconștient, timpul continuă să fie măsurat de către creier cu o precizie incredibilă.

Nu-i așa că ai trecut prin situații în care trebuia să te trezești dimineața la o anumită oră? Poate că trebuia să prinzi un zbor programat dimineața devreme, aveai un examen sau o întâlnire importantă a doua zi. Și uite așa, în mod miraculos, te-ai trezit singur, exact înainte să sune alarma. Creierul nostru încă poate să înregistreze trecerea orelor cu o precizie remarcabilă și face toate acestea, în timp ce dormim.

Și atunci, câte ore de somn ar trebui să dormim pe noapte? Există o rețetă universală care să fie potrivită pentru toată lumea? Răspunsul este: NU! Recomandarea generală este să dormim între 6 și 9 ore de somn pe noapte. Acest interval presupune însă 3 ore, pe care doar tu le poți aprecia. Câtă cantitate de somn ai TU nevoie pe noapte? Fă experimentul de la începutul acestui articol și vei afla răspunsul tău personal. Ai încredere în corpul tău! Dacă dormi profund, te simți odihnit la trezire și plin de energie pentru activitățile care te așteaptă peste zi, dormi suficient!

 

Your Sleep. Your Power.

Ica Secoșan, PhD

Share