Cum știi că a venit timpul să dormi?
Somnul este coordonat de doi mari factori extrem de importanți pentru viața noastră.
- Ritmul circadian: este un semnal emis de ceasul biologic intern, aflat adânc în interiorul creierului, care ne face să ne simțim alerți sau obosiți în mod repetat, la aceeași oră din zi.
- Adenozina: este o substanță chimică acumulată la nivelul creierului care duce la presiunea de somn, adică cu cât suntem treji mai mult timp, cu atât presiunea chimică pentru somn este mai mare și noi devenim mai somnolenți.
Echilibrul dintre acești doi factori este cel care stabileste cât de alerți și atenți suntem în timpul zilei, precum și când ne vom simți obosiți și pregătiți pentru somnul de noapte.
Propriul nostru ritm de douăzeci și patru de ore, cunoscut ca ritm circadian (circa-în jur; dian-zi) are un rol esential. Ceasul nostru intern de 24 de ore din interiorul creierului, numit ritm circadian, își comunică semnalul în fiecare secundă către toate regiunile cerebrale și fiecare organ din corp.
Mai mult, ritmul circadian:
- stabilește momentele în care vrem să fim alerți, respectiv cele în care vrem să dormim
- dictează preferințele orare pentru când mâmcăm și bem
- influențează dispoziția și emoțiile
- dictează cantitatea de urină pe care o producem
- afectează temperatura corpului, arderile metabolice și eliberarea de numeroși hormoni
Cadența biologică de 24 de ore determină momentul în care oamenii pot fi cei mai performanți și productivi, chiar și momentul nașterilor și al deceselor, explicat prin variația la nivelul proceselor cheie pentru viață, cele cardiovasculare, hormonale și temperatura.
Deși fiecare dintre noi manifestăm incontestabil un tipar de 24 de ore, momentul de vârf și punctele intermediare sunt diferite de la persoană la persoană.
Pentru unii oameni, apogeul stării de veghe este atins devreme în zi și astfel devin somnoroși noaptea devreme. Aceștia sunt cei din tipologia dimineții și reprezintă aproximativ 40% din populație. Dacă și tu faci parte din această categorie, probabil ai observat deja că preferi să te trezești la răsărit sau aproape de acest moment și ești bucuros să faci asta, pentru că acesta este momentul în care funcționezi optim.
Alții apartin tipologiei de seară și reprezintă aproximativ 30% din populație. Dacă te regăsești în această categorie, ai observat că ai o preferință naturală pentru a te culca târziu și apoi a te trezi târziu în dimineața următoare sau chiar după-amiaza.
Caracterul nocturn sau matinal al unui adult, cunoscut sub numele de cronotip, este în mare parte determinat genetic. Dacă aparții spre exemplu, tipologiei de seară, este foarte posibil ca unul dintre părinți sau amândoi să aparțină acestei tipologii.
Cu alte cuvinte, nu suntem așa ca urmare a unei alegeri voluntare, ci suntem mai degrabă predispuși la programe prestabilite de elemente concrete din ADN-ul nostru. Aproape am putea spune că nu este vina noastră conștientă, ci mai degrabă soarta noastră genetică. Folosește asta ca argument științific pentru când vei întârzia dimineața la lucru! 😊
Dar ce se întâmplă cu ritmul nostru circadian, atunci când, din motive subiective, dereglăm cadența orelor la care mergem la culcare și ne trezim dimineața? Sigur ai momente în care, de sărbători, în concediu sau poate doar în weekend, te pui în pat mai târziu decât de obicei și te trezești dimineața la o oră la care, în timpul săptămânii, te-ai fi plictisit deja de cât ai muncit.
Creierul nostru funcționează în tipare, îi place predictibilitatea și rutina. Când perturbâm ritmul circadian și facem asta în mod constant, afectând ciclurile și fazele naturale de somn, efectele asupra sănătății fizice și mintale, sunt evidențiate prin nenumărate studii de specialitate. Nu există niciun organ al corpului nostru care să nu fie afectat de lipsa unui somn bun și sănătos. Iar asta, până la punctul la care OMS-Organizația Mondială a Sănătății, ca urmare a evidențelor științifice, a decretat munca în ture ca potential cancerigenă, ca urmare a dereglării constante a ritmului circadian, cu toate consecințele asupra sănătății care decurg de aici.
Și atunci, ce-i de făcut? Începe cu un aspect care este în controlul tău : MERGI LA CULCARE LA ACEEAȘI ORĂ ȘI TREZEȘTE-TE LA ACEEAȘI ORĂ în fiecare zi, chiar și în weekend. Regularitatea cu care dormim, rutina constantă de somn are o putere incredibilă care poate îmbunătăți cantitatea și calitatea somnului.
SOMNUL nu este opțional. Somnul este ne-negociabil. Fără somn, un putem trăi. Dacă îți dorești echilibru mintal și o viață sănătoasă, creează o rutină de somn pe care să o menții pe termen lung.
Your Sleep. Your Power.
Ica Secoșan, PhD