de ce dormim

De ce dormim? Beneficiile somnului asupra sănătății noastre fizice și mintale

Imaginează-ți pentru o clipă următorul scenariu, descris excelent de Matthew Walker în cartea sa, Despre somn, pe care ți-o recomandăm cu mult entuziasm!

La spital, la nașterea primului copil, doctorul întră în salon și îți spune: Felicitări, ai un băiețel sănătos! Există doar un aspect: din acest moment, pentru tot restul vieții, copilul va intra în mod repetat, într-o stare asemănătoare celei de comă. Uneori s-ar putea să pară chiar că a murit. Și, chiar dacă trupul va zăcea nemișcat, mintea îi va fi adesea plină de halucinații uluitoare, bizare. Această stare îi va consuma o treime din viață și nu am nici cea mai vagă idee referitoare la ce aș putea să fac în această privință sau la ce folosește. Multă baftă!

Ei, cum ți se pare? Nu este de mirare de ce nevoia de somn a nedumerit știința de milenii. Știm deja la ce folosesc celelalte trei nevoi de bază ale vieții: nevoia de a mânca, bea și de a ne reproduce.

La ce folosește somnul? …acum încep oamenii de știință să deslușească acest mister incredibil.

De ce oare dormim, din perspectivă evoluționistă? Este poate cea mai încurcată întrebare. Când dormim, nu putem face rost de hrană, nu putem socializa, nu găsim un partener, nu ne reproducem și nu ne creștem urmașii. Cu atât mai mult, suntem vulnerabili în fața prădătorilor! Dr. Allan Rechtschaffen spunea: Dacă somnul nu ar avea o funcție vitală, atunci este cea mai mare greșeală pe care a făcut-o vreodată procesul de evoluție.

Dar evoluția nu greșește niciodată!

Din toate cercetările realizate până acum, s-a concluzionat faptul că fiecare specie studiată până astăzi doarme. Nu pare să existe niciun organ al corpului nostru și niciun proces cerebral care să nu fie ajutat de somn și să nu fie afectat atunci când nu dormim suficient. Iar de dormit, dormim în medie 25-30 de ani din viață! Somnul este forța care susține sănătatea!

Somnul oferă o multitudine de beneficii pentru starea de sănătate și ni-l putem administra singuri, gratuit, la fiecare 24 de ore.

Iată o parte dintre beneficiile somnului pentru CREIER:

  • somnul îmbogățește abilitățile de învățare și memorare
  • sporește capacitatea de a lua decizii raționale și de a face alegeri logice
  • somnul ne recalibrează circuitele cerebrale emoționale și ne permite să gestionăm echilibrat provocările sociale și psihologice
  • visele ne consolează și ne domolesc amintirile dureroase
  • creierul care doarme hrănește abilitățile de rezolvare de probleme și creativitatea

Mai mult de atât, visele oferă beneficii unice tuturor speciilor care au norocul să aibă această capacitate, inclusiv noi oamenii. Visul este un duș de neurotransmițători care ne pansează amintirile dureroase, precum și un spațiu de realitate virtulă în care creierul leagă cu creativitatea care îl caracterizează, cunoștințele trecute de cele actuale.

Pentru corp, somnul ne oferă numeroase beneficii, fiind cu adevărat medicamentul împotriva morții! Somnul este cel mai eficient lucru pe care îl putem face pentru a ne putea restabili sănătatea corpului și a creierului nostru, în fiecare zi!

Iată o parte dintre avantajele pe care corpul nostru le trăiește, atunci când îi administrăm somn:

  • somnul repară sistemul imunitar, previne infecțiile și ne ține departe de boli
  • somnul reface starea metabolică a corpului și ajustează echilibrul dintre insulina si glucoza din circulație
  • somnul reglează apetitul și ne controlează greutatea corporală, ajutându-ne să facem alegeri sănătoase în privința alimentelor pe care le consumăm, în detrimentul impulsivității pripite
  • somnul menține flora microbiologică bogată din intestine
  • somnul adecvat menține echilibrul sistemului nostru cardiovascular, scade tensiunea arterială și ne menține inima în condiții optime.

 

Somnul este forța care susține SĂNĂTATEA fizică și mintală!

 

Share